Våren 1961 föddes tanken att uppliva den avsomnade idrottsföreningen. Nedanstående kallelse sattes efter överläggning upp i byarna, vilket framgår av utdrag ur protokollet. Mötet samlade 40 personer och enligt §3 i protokollet beslutades följande:
§3
Efter en stunds debatt beslöt mötet att Björkforsortens idrottsförening skulle nybildas med följande styrelsesammansättning:
Ordförande: Edvin Nilsson
Övriga styrelseledamöter: Evert Lindbäck, Torsten Rosendahl, Georg Sandin och Barbro Nilsson.
Suppleanter: Brage Sandberg, Torsten Karlsson och Lars Nilsson.
Revisorer: Elof Sandin och Gustav Nilsson.
Fjärde suppleanten i styrelsen, beslöt mötet skulle vikas för skogsbruksskolans elevkår. På Edvin Nilssons förslag godkände mötet att en av skogsbruksskolans lärare alltid skulle få säte i styrelsen som ordinarie ledamot.
På förslag av Torsten Karlsson godkände mötet att eleverna i årskurs ett vid skogsbruksskolan automatiskt skulle få inträde i föreningen under läsåret. Detta för att samarbetet mm. skulle bli det bästa möjliga mellan bygdens ungdom å ena sidan och skolans elever å andra sidan.
Kopia av utsänd kallelse bifogas:
IDROTTSVÄNNER!
Frågan om nybildande av idrottsförening för Björkforsorten har aktualiserats genom att mark ställts till förfogande för idrottsplan. För att dryfta frågan och ev. bilda idrottsförening kallas alla intresserade inom orten till möte i Björkfors skogsvårdsgård, måndag den 19 juni klockan 19.30. Vid mötet medverkar länets idrottskonsulent Lawrence Bourner. Vidare blir det filmvisning och kaffeservering.
Välkomna!
Kommittén
Ovannämnda möte beslutade även att utlysa en namntävling för den nya föreningen. Bland många förslag som lämnades, segrade namnet "FORSEN" eftersom det gamla namnet "UNGA KRAFTER" inte anspelade till orten. På kalix-mål har man om Björkfors ofta sagt "Forsen".
Idrottsverksamheten var inte så omfattande det första året. Fotbollsträning på "Kurk-backen" och några träningsmatcher var vad som åstadkoms. Däremot var aktiviteten för idrottsplanen desto större. Markfrågor löstes. Den nuvarande planen ligger genom ett 25-årigt kontrakt med landstinget. Ingenjör Björkman på Kalix Kommun anlitades för avvägning och projektering av planen.
1962 ökas aktiviteterna inom FORSEN. Vi deltar i lilla VM men med klena resultat. Fotbollsträning bedrivs intensivt på "Kurk-backen" med några träningsmatcher. Den populära byalagsstafetten på skidor återupptas och samlar totalt 7 lag. Det nyuppsatta vandringspriset erövrades första gången av Skogsbruksskolan. Idrottsplatsfrågan går mot en lösning. Anslag har beviljats med 5000 kronor från Riksidrottsförbundet. Planen är avjämnad och matjord påförd.
1963 är likt föregående år. Byalagsstafetten samlade 9 lag. Vi deltog i lilla VM och fotbollsträningen harvade vidare på "Kurk-backen". Idrottsplanen blev klar under sommaren och några träningsmatcher spelades under hösten. Värt att notera; planen upptog löparbanor och anordningar för hopp och kast, vilket sedermera har borttagits. Under året byggdes också isbanan med sarg och belysning. Verksamheten med planen och isbanan tärde hårt på ekonomin. Styrelsen tvingades låna 2500 kronor i bank mot personlig borgen.
1964 börjar en ny epok i Björkfors idrottshistoria. Byalagsstafetten på skidor samlade ett rekorddeltagande med 13 lag. Seriefotbollen startade i föreningen. FORSEN började i bottendivisionen VII Kalixserien och blev 2:a efter första spelåret. Ett flertal träningsmatcher spelades mot olika Kalixföreningar. Vi hade den första gräsplanen inom Kalix Kommun, räknat efter Furuvallen.
1965 fortsätter byalagsstafetten med 7 deltagande lag. Fotbollen har både A- och B-lag. A-laget spelar i division VI Norra Elit och blir 5:a. B-laget hamnar sist i Kalix reservserie. Nu har också fotbollen regelbunden vinterträning i Sporthallen i Kalix.
1966 samlade byalagsstafetten 8 deltagande lag. Seriefotbollen rullar vidare. A-laget hamnar sist i Norra Elit och B-laget blir 4:a i Kalixortens reserv.
1967 fortsätter i samma spår. 11 lag deltar i byalagsstafetten. Fotbollen är nedflyttad till division VII Kalixserien. Där hamnar vi på andra plats. B-lag förekommer inte detta år.
1968 är vi uppflyttade till div. VI Östra Elit och blir 3:a. Pojklagsfotbollen börjar med deltagande i kretsmästerskapen. Byalagsstafetten samlar 11 deltagande lag.
1970 påbörjas verksamheten på Bruksberget. Skidlift inköptes och körs varje lördag och söndag under säsong. FORSEN fortsätter i Östra Elit och blir 2:a. Pojklaget blir 3:a i Kalixortens äldre pojkserie. Vidare deltager båda lagen i kretsmästerskapen. Byalagsstafetten samlade 13 deltagande lag. Valborgsmässofirandet i FORSENS regi anordnas.
1971 firades 10-års jubileum med ett speciellt samkväm och diplomutdelning. Året till ära vann fotbollslaget Östra Elit. Pojklaget spelade i Kalixortens äldre pojkserie. Detta år började även damfotbollen med deltagande i seriespel. Byalagsstafetten samlade 14 lag!
Damlaget (se bilden nedan) vann första damserien i Kalix 1971 i en finalmatch mot ASSI som slutade 1-0. Eva Lindfors Hjelte var den yngsta spelaren i laget, men fick ändå äran att göra det avgörande målet. Dock skrev NSD dagen efter att det var Viola som avgjorde under rubriken "Det stänker om Forsens fotbollsdamer".
1972 var ett aktivt år. A-laget har spelat i Norra Kust och hamnat på 8:e plats. B-laget blev sist i Kalixortens reservserie. Pojklaget belade 3:e platsen i Kalix-zonens äldre pojklag. Damlaget deltog i Kalixkretsens damserie och blev 2:a. Byalagsstafetten samlade rekordmånga 17 lag! Detta år påbörjades rinkbandy och bordtennis. Skidliften gick i vanlig ordning.
1973 tycks verksamheten stagnera något. A-laget spelar i Norra Kust och blir 7:e lag. Inget B-lag förekom och pojk- och damlaget spelade endast några träningsmatcher. Däremot har man deltagit i seriespel i rinkbandy. Byalagsstafetten samlade 12 deltagande lag. Skidliften har gått i vanlig ordning. |
1974 är likt föregående år. A-laget spelar i Norra Kust och blir 7:e lag. Rinkbandyserien vinns av FORSEN. Byalagsstafetten inställs och klubbmästerskap på skidor anordnas med 26 deltagare. FORSEN deltar i en ungdomsverksamhet som lanseras av Kalix Idrottskrets, nämligen skidskola i både utförs- och längdåkning. Skidskolan samlade 33 ungdomar, och de hade regelbundna övningar. Detta år påbörjades den med Intresseföreningen gemensamt anordnade hembygdsfesten.
1975 fortsätter med något svag verksamhet. Vi blir 8:a av 10 lag i Norra Kust. Andra plats i den lokala rinkbandyserien. Skidåkningen är helt inställd, frånsett verksamheten vid skidliften, som går som vanligt.
1976 ökar fotbollsverksamheten något. A-laget blir 5:a i Norra Kust. Klubbmästerskapen på skidor samlade 42 deltagare. Bordtennis bedrivs i folkskolan. Två bord har inköpts. Avancemang och Bothnia Cup. 1977 domineras av fotbollen och utförsåkningen. A-laget blev 5:a i Norra Kust och B-laget 3:a i Kalix reservserie. |
1978 var nog FORSENS bästa fotbollssäsong! Det spelade inte mindre än 40 personer sammanlagt i lagen. A-laget vann Norra Kust på bättre målskillnad. B-laget blev 3:a i Kalix reservserie.
1979 innebar att FORSEN på grund av hasardbetonad uppläggning av div. IV-serien, med två avdelningar och besvärande spelarskador, inte klarade nytt kontrakt i denna serie. Vi hade inget B-lag för att klara uppflyttningen, men sådant är spelet!
1980 var ett normalår. A-laget blev 6:a i Norra Kust och B-laget blev 5:a i Kalix reservserie. I övrigt har endast skidliften gått i vanlig ordning.
1981 klarade vi samma placeringar i seriesystemet. B-laget blev en placering bättre.
1982 blev FORSEN 8:a i Norra Kust och B-laget sist i Kalix reservserie. Klubbmästerskapen på skidor återupptas med 31 deltagare.
1983 blev resultatet för fotbollen samma som föregående år. Klubbmästerskapen på skidor samlade 38 deltagare. Ny gren för året var tävlingar i utförsåkning med 19 deltagare.
1984 börjar motgångarna... Vi blir sist i Norra Kust och nedflyttade. B-laget hamnar näst sist i reservserien. Skidorna har en viss framgång och samlar 43 deltagare i längdåkning och 20 i utförsåkning.
1985 har vi endast A-lag i seriespel. FORSEN stupar på mållinjen och blir 2:a med sämre målkvot. Ungdomsfotbollen börjar komma igång. Under Anna Sandins goda ledning har både pojk- och flicklag spelat i BD-Open Cup och träningen har varit föredömlig. Klubbmästerskapen på skidor samlade 36 deltagare i längdåkning och 13 i utförsåkning. Innevarande år blev en upprepning för fotbollslaget. Ungdomsfotbollen har gått bra och flickorna har vunnit sin serie.
1986 är fotbollen den dominerande verksamheten. A-laget blir 2:a i div. VI Östra Elit, flickor 14 vinner serien och även pojkar 12 har deltagit i seriespel. Klubbmästerskap på skidor har arrangerats med många deltagare.
1987 lämnar ordförande Edvin Nilsson över klubban till Börje Sandin. Fotbollen dominerade verksamheten med A-lag, flickor 16 samt pojkar 14. Över 50 åkare deltar vid klubbmästerskapen i längdåkning på skidor.
1988 får fotbollen motgångar. A-laget deltar ej i seriespel. Flickor 16 och pojkar 14 deltar dock.
1989 var fotbollen bra. Flickor 16 vann åter sin serie och även pojkar 10 har deltagit i seriespel.
1990 har ungdomsfotbollen dominerat verksamheten. Pojkar 10 vann sin serie och även i BD-Open blev det gruppseger. Klubbmästerskapet i längdåkning samlade 70 åkare, vilket är mycket bra! Klubbmästerskapet i utförsåkning samlade 40-talet åkare. Alla anläggningar har förbättrats och är i mycket gott skick.
1991 deltog flickor 16 och pojkar 12 i seriespel. Klubbmästerskap i längd- och utförsåkning har genomförts under året. Planering för ett elljusspår har påbörjats. Knatteverksamhet bedrivs såsom innebandy och bandy vintertid. Fotbollsplanen har hyrts ut till andra föreningar under sommaren.
1980 var ett normalår. A-laget blev 6:a i Norra Kust och B-laget blev 5:a i Kalix reservserie. I övrigt har endast skidliften gått i vanlig ordning.
1981 klarade vi samma placeringar i seriesystemet. B-laget blev en placering bättre.
1982 blev FORSEN 8:a i Norra Kust och B-laget sist i Kalix reservserie. Klubbmästerskapen på skidor återupptas med 31 deltagare.
1983 blev resultatet för fotbollen samma som föregående år. Klubbmästerskapen på skidor samlade 38 deltagare. Ny gren för året var tävlingar i utförsåkning med 19 deltagare.
1984 börjar motgångarna... Vi blir sist i Norra Kust och nedflyttade. B-laget hamnar näst sist i reservserien. Skidorna har en viss framgång och samlar 43 deltagare i längdåkning och 20 i utförsåkning.
1985 har vi endast A-lag i seriespel. FORSEN stupar på mållinjen och blir 2:a med sämre målkvot. Ungdomsfotbollen börjar komma igång. Under Anna Sandins goda ledning har både pojk- och flicklag spelat i BD-Open Cup och träningen har varit föredömlig. Klubbmästerskapen på skidor samlade 36 deltagare i längdåkning och 13 i utförsåkning. Innevarande år blev en upprepning för fotbollslaget. Ungdomsfotbollen har gått bra och flickorna har vunnit sin serie.
1986 är fotbollen den dominerande verksamheten. A-laget blir 2:a i div. VI Östra Elit, flickor 14 vinner serien och även pojkar 12 har deltagit i seriespel. Klubbmästerskap på skidor har arrangerats med många deltagare.
1987 lämnar ordförande Edvin Nilsson över klubban till Börje Sandin. Fotbollen dominerade verksamheten med A-lag, flickor 16 samt pojkar 14. Över 50 åkare deltar vid klubbmästerskapen i längdåkning på skidor.
1988 får fotbollen motgångar. A-laget deltar ej i seriespel. Flickor 16 och pojkar 14 deltar dock.
1989 var fotbollen bra. Flickor 16 vann åter sin serie och även pojkar 10 har deltagit i seriespel.
1990 har ungdomsfotbollen dominerat verksamheten. Pojkar 10 vann sin serie och även i BD-Open blev det gruppseger. Klubbmästerskapet i längdåkning samlade 70 åkare, vilket är mycket bra! Klubbmästerskapet i utförsåkning samlade 40-talet åkare. Alla anläggningar har förbättrats och är i mycket gott skick.
1991 deltog flickor 16 och pojkar 12 i seriespel. Klubbmästerskap i längd- och utförsåkning har genomförts under året. Planering för ett elljusspår har påbörjats. Knatteverksamhet bedrivs såsom innebandy och bandy vintertid. Fotbollsplanen har hyrts ut till andra föreningar under sommaren.
1992 har pojkar 12 deltagit i seriespel samt flickor och pojkar i BD-Open. Klubbmästerskap i längd- och utförsåkning har genomförts.
1993 blev ett ljust år för Björkfors! Elljusspåret invigdes i november. 30-talet åkare körde spåret sedan fritidsnämndens Sture Karlsson klippt av bandet. Sedan bjöd IF FORSEN på fika. Vad gäller fotbollen så var det endast flickor 19 och 14 som deltog i seriespel. Klubbmästerskap i längd- och utförsåkning genomfördes.
1994 deltog flickor och pojkar i seriespel och BD-Open. Klubbmästerskapet i längdåkning genomfördes med många deltagare. Tyvärr måste utförsåkningen inställas på grund av vårflod. Föreningen började sälja Bingolotter. Det visade sig att det fanns många trogna köpare i byarna vilket är bra, då verksamheten kostar en del.
1995 gick två stora ledarprofiler i FORSEN bort - Edvin Nilsson och Georg Sandin. Dessa personer lämnade ett starkt minne efter sig. Edvin och Georg var med i den första styrelsen när IF FORSEN bildades. De som jobbade med Edvin och Georg har fått lära sigg mycket om föreningslivet och att se framåt. Till Edvins stora glädje hann elljusspåret invigas 1994. Georg var lagledare under FORSENS hela A-lags epok. Fotbollen var bra detta år. Pojkar 10 vann sin serie, och flickor 12 deltog också i seriespel. Samtliga deltog också i BD-Open. Klubbmästerskap i längd- och utförsåkning genomfördes. Bingolotto-försäljningen gick bra med stort plus i kassan.
1996 deltog fotbollen med tre ungdomslag i seriespel; flickor 14 samt pojkar 10 och 12. Pojkar och flickor har deltagit i TRIXEN och BD-Open. Anders Sandin har hållit fotbollsskola med ortens ungdomar. Klubbmästerskap i längd- och utförsåkning har genomförts. Ekonomin i föreningen är mycket god, tack vare Bingolotto.
1997 deltog fotbollen med tre ungdomslag i seriespel; flickor 17 samt pojkar 10 och 12. Klubbmästerskap i längd- och utförsåkning genomfördes. Under året köptes en stuga av Landstinget. Denna skall bli klubbstuga för FORSEN och skall flyttas till annan tomt.
1998 har fotbollen två lag - pojkar 10 och 12. Dessa har deltagit i seriespel, TRIXEN och BD-Open. Klubbmästerskap i längd- och utförsåkning genomfördes i vanlig ordning. FORSEN deltog i löpstafetten Torne River Running. Klubbstugan har flyttats till en tomt nedanför skolan, byggts ut en del samt är nu delvis användbar. Byggnadsarbetet fortsätter under året.
1999 deltar endast ett lag i seriespel. Däremot deltog vi i TRIXEN och BD-Open. Klubbmästerskap i längd- och utförsåkning genomfördes. FORSEN deltog i Kustruset med ett stafettlag. Anders Sandin jobbar flitigt med att färdigställa klubbstugan.
2000 hade fotbollen pojkar 10 i seriespel. Deltagande i TRIXEN och BD-Open. Klubbmästerskap i längd- och utförsåkning genomfördes i vanlig ordning. Klubbstugan invigdes av Stig Strömbäck från Fritidsnämnden. Kostnaderna för stugan har blivit relativt stora, men det ekonomiska har klarats av bra. Tack till alla företag och privatpersoner som givit bidrag mm. till stugan! Skridfinnarloppet har arrangerats för 8:e gången. 40-årsfest 2001 väntar nu!
1993 blev ett ljust år för Björkfors! Elljusspåret invigdes i november. 30-talet åkare körde spåret sedan fritidsnämndens Sture Karlsson klippt av bandet. Sedan bjöd IF FORSEN på fika. Vad gäller fotbollen så var det endast flickor 19 och 14 som deltog i seriespel. Klubbmästerskap i längd- och utförsåkning genomfördes.
1994 deltog flickor och pojkar i seriespel och BD-Open. Klubbmästerskapet i längdåkning genomfördes med många deltagare. Tyvärr måste utförsåkningen inställas på grund av vårflod. Föreningen började sälja Bingolotter. Det visade sig att det fanns många trogna köpare i byarna vilket är bra, då verksamheten kostar en del.
1995 gick två stora ledarprofiler i FORSEN bort - Edvin Nilsson och Georg Sandin. Dessa personer lämnade ett starkt minne efter sig. Edvin och Georg var med i den första styrelsen när IF FORSEN bildades. De som jobbade med Edvin och Georg har fått lära sigg mycket om föreningslivet och att se framåt. Till Edvins stora glädje hann elljusspåret invigas 1994. Georg var lagledare under FORSENS hela A-lags epok. Fotbollen var bra detta år. Pojkar 10 vann sin serie, och flickor 12 deltog också i seriespel. Samtliga deltog också i BD-Open. Klubbmästerskap i längd- och utförsåkning genomfördes. Bingolotto-försäljningen gick bra med stort plus i kassan.
1996 deltog fotbollen med tre ungdomslag i seriespel; flickor 14 samt pojkar 10 och 12. Pojkar och flickor har deltagit i TRIXEN och BD-Open. Anders Sandin har hållit fotbollsskola med ortens ungdomar. Klubbmästerskap i längd- och utförsåkning har genomförts. Ekonomin i föreningen är mycket god, tack vare Bingolotto.
1997 deltog fotbollen med tre ungdomslag i seriespel; flickor 17 samt pojkar 10 och 12. Klubbmästerskap i längd- och utförsåkning genomfördes. Under året köptes en stuga av Landstinget. Denna skall bli klubbstuga för FORSEN och skall flyttas till annan tomt.
1998 har fotbollen två lag - pojkar 10 och 12. Dessa har deltagit i seriespel, TRIXEN och BD-Open. Klubbmästerskap i längd- och utförsåkning genomfördes i vanlig ordning. FORSEN deltog i löpstafetten Torne River Running. Klubbstugan har flyttats till en tomt nedanför skolan, byggts ut en del samt är nu delvis användbar. Byggnadsarbetet fortsätter under året.
1999 deltar endast ett lag i seriespel. Däremot deltog vi i TRIXEN och BD-Open. Klubbmästerskap i längd- och utförsåkning genomfördes. FORSEN deltog i Kustruset med ett stafettlag. Anders Sandin jobbar flitigt med att färdigställa klubbstugan.
2000 hade fotbollen pojkar 10 i seriespel. Deltagande i TRIXEN och BD-Open. Klubbmästerskap i längd- och utförsåkning genomfördes i vanlig ordning. Klubbstugan invigdes av Stig Strömbäck från Fritidsnämnden. Kostnaderna för stugan har blivit relativt stora, men det ekonomiska har klarats av bra. Tack till alla företag och privatpersoner som givit bidrag mm. till stugan! Skridfinnarloppet har arrangerats för 8:e gången. 40-årsfest 2001 väntar nu!